I randomly made this
It's sweet potato-yam-carrot balls!
Here is the recipe that I came up :
-Carrot ,sweet potato ,yam (you can omit any of them if you don't have it would still be ok!)
- ground sesame(white)
- garlic,onion
Preheat oven 180 c
Peel,chop and steam sweet potato,yam and carrot until they are soft until you can mash.
Mash them using potato masher and combine well with mashed garlic and onion
Mold into balls and roll on sesame seeds
Bake for 20 mins and turn to the the other side of the balls and continue baking for more 20 mins
And can serve immediately ;-)
Tips ;
Can be a yummy appetizer menu or even snack
For option as savory dish :
*add cheese and wrap with the mash
For optional as snacks/dessert as well
*By mixing with some sweetener when you mash
*by covering with cornflake (not clean but it's yum!)
ตื่นเช้าเกินเลยมาทำอาหารเล่นๆ
ออกมาได้เมนูของว่าง อร่อยหอมมาก
ใครชอบเผือกนี่ต้องชอบแน่นอนค่ะ
แถมได้ประโยชน์จากงาบดเต็มๆ
มันเทศ เผือก แครอท บอล!
ส่วนผสม
-มันเทศ แครอท เผือก(ปริมาณกะเอา)
-กระเทียม หัวหอม
-งาขาวบด
อุ่นเตาไว้ที่ 180c
นำมันเทศ แครอท เผือกไปนึ่งจนนิ่ม
นำไปบด(บุศใช้ครกตำ)
รวมกับกระเทียม และ หัวหอม
ปั้นเป็นก้อนกลมๆ
นำไปกลิ้งกับงาให้ทั้ว
อบ 20นาที กลิ้นกลับด้าน อบต่ออีก 20นาที
กลิ้นเผือกหอมมากกกก^^
Tip:
ถ้าอยากทำให้เป็นของหวาน
-ผสมน้ำผึ้ง ตอนบด
-เคลือบด้วย คอร์นเฟล็กแทนงา(ไม่คลีนเท่าไหร่แต่กรอบอร่อย)
ทางเลือกของคาว
-ใส่ชีสด้วยไว้ข้างใจตอนปั้น เวลาทานจะได้ยืดๆ^^
พี่บุศค่า สมารถเก็บได้กี่วันค่า ต้องแช่เย็นไหมค่า
ReplyDelete