there are 2 ways of having this sesame porridge.
one one have it as rice with savory dishes.
another way have it as sweet dessert( can be served hot or cold)
inspired by chinese sesame soup.
--basic black sesame porridge ingredients--
1 cup brown rice (soaked overnight and drain)
5 cups of water, divided
1/2 cup black sesame seeds, toasted
1 teaspoon sea salt
--additional ingredients as sesame soup dessert--
honey (to taste)
1tsp vanilla
nuts
direction
- In a blender, grind up the black sesame seeds until you get the fine crumbs. Set aside.
- Put the soaked rice in a blender and add 2 cups of water Puree until they get coarsely granulated. put ground sesame seeds and blend together
- Pour the rice in a pot mixture and add the rest of water (3 cup). Bring it to gentle boil over med-high heat stirring often.
- Reduce the heat to low and keep stirring for another 10 minutes or until the rice prefer texture porridge.
- Add salt to the rice and mix well.
Ready to serve with your savory dishes.
Option : to have it as dessert.
- add honey and nuts , serve hot
- The porridge can be made ahead and keep in the fridge.
ข้าวต้มงาดำ หรือ ซุบงาดำ
ทำได้ สองแบบนะคะ
แบบแรกคือ แบบทานเหมือนข้าวต้ม ทั่วไป
แบบที่สองคือ ซุบงาดำแบบของหวานค่ะ
บุศดัดแปลงมาจาก ซุปงาดำ อาหารเกาหลี
--ส่วนผสมพื้นฐานสำหรับข้าวต้มงาดำ--
ข้าวกล้อง 1 ถ. (แช่น้ำค้างคืน แล้ว กรองน้ำออก)
น้ำ 5 ถ. (หรือมากกว่า)
งาดำคั่ว 1/2 ถ.
เกลือ สมุทร 1 ชช
--ส่วนเพิ่มเติมสำหรับ ทำแบบหวาน--
น้ำผึ้ง (ปรับรสชาติตามชอบ)
วานิลา 1 ชช
ถั่ว
วิธีทำ
ปั่น งาดำให้ เป็นผงแป้ง จากนั้นแยกไว้
ปั่นข้าวกับ น้ำ 2 ถ. จนละเอียด จากนั้น ใส่งาดำลงไปปั่นให้เข้ากัน
นำ ส่วนผสมที่ปั่นแล้วไป ต้ม ไฟ ปานกลาง คอยคน และ ระวังไหม้
จนกระทั่งได้ความข้นที่ต้องการประมาณ 10 นาที จากนั้น ลด ไฟเบา แล้วคอยคนต่ออีก 10 นาที
ใส่เกลือ และคนให้เข้ากัน
พร้อมเสริฟ์ กับ ผักและกับข้าว
ส่วนแบบทานเป็นของหวาน
ก็เพียงเติมน้ำผึ้ง และ ใส่ถั่ว สามารถ ทานร้อน หรือ ทำล่วงหน้าแล้วแช่ตู้เย็น ทานเย็น หรือ อุ่น อีกรอบ เพื่อนทานร้อนก็ได้ค่ะ ^ ^
หวังว่าจะชอบกันนะคะ :D
No comments:
Post a Comment