Monday, 2 June 2014

Healthy mango float cake



My #healthylivingbybudbreakfast today i got the idea from my favorite Filipino dessert #mangofloatcake

i used to make it and bring for many potluck gatherings before.

and i stopped making since i started my healthy living page as it's super sinful and unhealthy!!!

just a short description for the dessert is something like ice cream mango cake :)

 it's contain of ripe mango, graham crackers, cream and the worst part to make it's super delicious is sweeten condense milk!

and and today i make a healthy version! although it's missing the milky taste but i can get the ice cream mango creamy cake still so delicious!

plus it's easier to make hehe

ingredients :

1 ripe mango (peel and slice to very thin layers)

3 bananas (peel and slice to very thin layers)

cacao/cocoa powder

apple slices , dried strawberry, cinnamon powder (for decoration - optional )

direction:

get a container , 1st layer ( bottom of container) banana slices, 2nd layers mango slices , 3rd banana and repeating until finishtry to make banana last layer.

add cocoa powder to cover all the top part.

leave in freezer overnight , in the morning bring it out leave in room temperature for 20 mins

use spoon or knife gently insert around the edge so the cake can come out easily.

paste the container up-side-down and bring out the cake.

decorate the top with apple slices and strawberries, sprinkle with cinnamon and enjoy! yummmm!

note:

*if you are not particular about perfect food combination ( which is fruits shouldn't be combine with anything else)

you can add middle layer with chopped cashew

**I use plastic container so it’s easier to bring out the cake

สวัสดีค้า

มื้อเช้า ของบุศวันนี้ เค้กไอศรีมมะม่วงค่ะ

บุศได้ไอเดียมาจาก เค้กไอศรีมมะม่วง#mangofloatcake  ของหวานของฟิลิปิน

ที่อร่อยและทำง่ายมากกกก แต่ว่า ไม่ดีต่อสุขภาพอย่างแรงเนื่องจากมีส่วนประกอบเป็นนมข้นหวาน แคร๊กเกอร์ และยังวิปครีมอีก แค่นี้ คงรู้แล้วนะคะ ว่าทานเข้าไปคำนึง เนี่ยจะได้รับน้ำตาลเข้าไปมากแค่ไหน อิอิแต่บุศบอกสูตรได้นะคะ ถ้าใครอยากได้ เมื่อก่อนทำบ่อย จัด เพราะเพื่อนๆ ชอบ :D

แต่วันนี้ มาดูวิธีทำคลีนๆ ของเรากันดีกว่าค่ะ อาจจะไม่เหมือนเด๊ะ แต่ว่าอร่อยอยู่น้า

ส่วนผสม

มะม่วงสุก 1 ลูก(ปอก และ สไลด์บาง)

กล้วย 3 ลูก (ปอกและหั่นบาง)

ผงโกโก้

แอปเปิ้ล หั่นบาง สตอเบอรี่ แห้ง อบเชย (ไม่ใส่ก็ได้ ไว้ตกแต่ง)

วิธีทำ

เรียงแผ่นกล้วยในภาชนะ ชั้นแรก(ล่างสุด)

มะม่วง ชั้นถัดมา และ กล้วย ชั้นถัดไป ทำต่อไปเรื่อยๆ จนหมด

ชั้น บนสุด ให้เป็นกล้วย จากนั้นโรยด้วย ผงโกโก้ ให้คลุม ส่วนบนให้หมด

แช่ช่องแข็งค้างคืน

เช้ามา นำออกมาตั้งไว้ 20 นาที

จากนั้น ใช้ มีดแซะรอบๆ ภาชนะ คว่ำ บนจาก นำเค้กออกมา

ตกแต่งด้วย แอปเปิ้ล และ สตอเบอรี่แห้ง โรย ด้วย อบเชย เสร็จแล้ววว อร่อยมาก

Note :

*ถ้าไม่ห่วงเรื่อง food combination เพื่อ การย่อยที่ดีที่สุด สามารถ แทรกชั้นด้วย มะม่วง หิมพาน หั่นเล็กๆ เพื่อเพิ่มความกรุบกรอบ ได้นะคะ

ส่วนบุศอยากให้ ร่างกายย่อย อาหารง่ายๆ ในมื้อเช้าค่ะ ผลไม้ล้วน J

**ภาชนะที่บุศใช้เป็นแบบ พลาสติก เพื่อที่เวลานำเค้กออก จะ นำออกมาง่ายค่ะ

 

 

 

No comments:

Post a Comment