Friday, 11 April 2014

Fallafel & avocado hummus



===oven baked falalfel===

Here is the recipe of my falafel i used only ingredients that easy to find and I bake instead of deep fried hehe

2 c cooked chickpeas

1 onion

8 tbs chopped parsley

4-6 cloves garlic

3 chili

sea salt (to taste)

if you have food processor it's easy just blend everything until smooth

i dont have so i use mortar (thai way of cooking ^^)

just mash and mix everything together

form them 1 tbs each and bake at 200 C 10 mins first side and 15 mins the other side

and it's done! Serve with avocado hummus dip!

===avocado hummus dip(from scratch )==

Avocado 1

Mash garlic 2 glove

White ground sesame tbs

Olive oil 2 tsp

Dash of sesame oil

Sea salt to taste

Juice of 2 lemon

Chopped Parsley 4 tsp

Process everything together with food processor or use mortar (if u don’t have high speed blender) mix them up.

 

มาแล้วค้า สูตร ฟาลาเฟิล กรอบนอกนุ่มใน ได้ประโยชน์ โปรตีนสูง ไม่มีเนื้อสัตว์

บุศใช้แต่สิ่งที่หาได้ง่ายๆ ค่ะ แล้วใช้วิธีการอบ แทนการ ทอด (ถ้าใครมีเครื่องทอดไร้น้ำมันก็สบายเลยนะคะ) จะกรอบอร่อยค่ะ

ส่วนผสมตามนี้เลย

ถั่วลูกไก่ต้มสุก 2 ถ้วย

หัวหอมใหญ่ 1

ผักชีฝรั่ง 8 ชต

กระเทียม 4-6  กลีบ (ปรับรสตามชอบ)

พริกขี้หนู 3 เม็ด

เกลือ(ปรับรสชาติ) บุศไม่ได้ใส่

ถ้ามี เครื่องผสมอาหาร ก็ ปั่นทุกอย่างรวมกัน ง่ายๆ เลยค่ะ

แต่ถ้าไม่มีก็ใช้ครกตำ แล้วรวมทุกอย่างให้เข้ากัน

ปั้นเป็นก้อน ถ้าใช้วิธีอบ ปั้นแล้วกดให้แบน หน่อย จะได้อบง่ายขึ้นนะคะ

นำไปอบที่ 200 องศา 10 นาที พลิกอีกด้านอบต่อ อีก 15 นาที

ก็เสร็จแล้วค่ะ

 -------------------

ซอส อโวคาโด ฮัมมัส

สูตรนี้ ทำล่วงได้นะคะ อโวคาโดไม่ดำ เพราะ มีน้ำมะนาวค่ะ

อโวคาโด ลูก

กระเทียม 2 กลีบ

งาขาวบด 2 ชต

น้ำมันมะกอก 2 ชช

น้ำมันงา นิดหน่อย

เกลือ (ตามชอบ)

น้ำมะนาว 2 ลูก

ผักชีฝรั่ง หั่นละเอียด 4 ชต

ผสมทุกอย่างให้เข้ากัน ด้วยเครื่องผสมอาหาร หรือ ถ้าไม่มีเหมือนบุศจะใช้ครกตำให้เข้ากันก็ได้ วิธีแบบไทยๆ อิ


No comments:

Post a Comment