You can have it cold
Or you can have it warm
I love the baking option as it's more aromatic ^^
And recipe !
Mung bean 360 g
Coconut 2 tbs
Coconut Sugar(or honey) 1/3 c
Extra shred coconut (for topping)
Direction;
Soak mung bean overnight
Drain well
Cover Mung bean and boil for about an hr( I didn't have time to watch so I used rice cooker to cook)
After an hr then drain
U can keep the bean water to make drink ^^
Step :
1. Process the bean with food processor or mash with mortar into bean paste
2. Combine 3/4 c of bean water with coconut sugar ,cook at very low hear until sugar has dissolved.
Add bean paste, shred coconut
And cook until become thick&creamy paste
3. Pour and press the paste into a mould. Topped over with extra shred coconut. Set aside to cool
Take out the cake from the mould and ready to serve!
**serve cold option : put the cake in to the fridge ;)
**serve warm : preheat oven 180c and bake for 30 mins, I prefer this option as it's activate the aromatic of coconut on the top! So good!!
ส่วนผสม
ถั่วเขียว300กรัม
น้ำตาลมะพร้าว(หรือ น้ำ ผึ้ง)1/3 ถ
มะพร้าวขูด 2ชต
มะพร้าวขูดสำหรับโรยหน้า
ล้างและแช่ถั่วเขียวค้างคืน
ล้างน้ำออกใส่น้ำใหม่และต้มประมาณ 40นาที(บุศปล่อยหม้อหุงข้าวต้ม)
พอกรองถั่วเขียว (เก็บน้ำไว้ต้มน้ำดื่มได้นะคะ)
1.นำถั่วเขียวมาบดให้เป็นเนื้อครีม สามารถใช้ครกบดได้ค่ะ
2.
จากนั้นตั้งหม้อ
นำน้ำต้มถั่ว 3/4ถ ผสมน้ำตาล ต้มด้วยความร้อนต่ำจนละลาย จากนั้น ผสม มะพร้าว และถั่วบด ต้มต่อไปจนกลายเป็นเนื้อครีมข้นๆ
3.นำใส่แม่พิม โรยหน้าด้วยมะพร้าวขูด
ตั้งให้เย็น พร้อมรับประทานแล้วค่ะ
**ทานเย็น :ทานได้เลยหรือนำไปแช่ตู้เย็น
**ทานร้อน:นำไปอบอุณหภูมิ 180องศา 20-30 นาที บุศชอบแบบอบค่ะเพราะมะพร้าวจะหอมมาก^^
No comments:
Post a Comment